Луцький історик та краєзнавець Олександр Котис поділився унікальними фактоми про броварню Шнайдерів, яка була заснована у ХІХ столітті і на місці якої нині активно працює Луцький спиртогорілчаний комбінат. Ми вже писали про те, як було засноване це підприємство та переповідали давню легенду про його відвідувачів-гусарів. Цього разу розкажемо про структуру броварні, як вона працювала, яке пиво там виготовляли та як у Луцьку зароджувалася барна культура.
Матеріал виходить за підтримки порталу “Оптиміст” https://optimist.dn.ua/kultura
В середині 1920-х років броварня випускала кілька сортів пива: Дубельтове, Експортне та так зване Марцове, або Березневе (лагер, який вироблявся з запасів торішнього солоду з витримкою до осені). На підприємстві працювало 40 осіб. Це була одна з найбільших броварень на Волині.
Власники фірми Chlebosłod, колишньої частини Герша, інвестували кошти в розбудову млина, підвищивши його на один (третій) поверх. А наступного року прибудували до млина машинну залу. Тим часом у луцькій пресі тих часів зустрічаються оголошення про продаж Шнайдерами млинового двигуна і різного технічного начиння. Так розуміємо, що давній Шнайдерів млин у 1927 році отримав нове життя з новим обладнанням завдяки новим підприємливим власникам.
У 1936 році власники Chlebosłod вирішили реконструювати ще й приміщенні крупарні і надбудувати ще один поверх. Проект надбудови виконав архітектор Казимир Школьницький. Він же накреслив ескіз промислової частини вулиці Фабричної з підписами будівель для отримання власниками промислового патенту, виданого в 1936 році.