Кухарі шкіл (Фото – Полтавська ОВА)
0 Яна Губська11 березня 2025, 19:03
45 кухарів навчаються на базі кулінарного хабу у Кременчуці.
У Полтавській обласній військовій адміністрації розповіли про впровадження шкільної реформи на Полтавщині. Зміни у харчуванні школярів ініціювала Олена Зеленська.
З початку березня нова група вчителів розпочала каскадні навчання з упровадження збалансованого та якісного харчування в закладах освіти на базі кулінарного хабу в Кременчуці.
Торік свою кваліфікацію на Полтавщині підвищили 405 кухарів, із них 69 із закладів дошкільної освіти.
Нагадаємо, у січні 2024 року розпочали навчати шкільних кухарів. Тоді 22 «агенти змін», які пройшли тренінги у 2023 році, проводили перші заняття для шкільних кухарів. Протягом трьох днів 135 працівників харчоблоків із Кременчуцької громади навчалися працювати з сучасним обладнанням та готувати страви з оновленого меню.
До 2027 року всі кухарі закладів освіти пройдуть навчання. Таким чином у дітей хочуть сформувати здорові харчові звички, а також знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці.
Чи зміниться харчування у школах Полтави
Також додамо, що вартість сніданків та обідів цьогоріч залишилась незмінною, але відбулися інші зміни у системі освіти. За словами в.о директорки КП «Добробут Полтавської громади Полтавської міської ради» Алла Мишко, цьогоріч сніданки та обіди у школах Полтави коштують 51 грн.
За словами Алли Мишко, на базі кулінарного хабу в Кременчуці пройшли навчання 62 працівники шкільних харчоблоків Полтави. Планується, що до кінця року навчатимуться ще 48 кухарів. Окрім цього, проведуть внутрішні навчання з гігієни.
У межах реформи в області запровадять типи кухонь, які існуватимуть на базах закладів освіти.
Серед типів кухонь виокремлюють такі:
- базова – це коли школа має власний харчоблок, який готує їжу виключно для дітей цього закладу освіти. Кухні оснастять сучасним обладнанням;
- опорна – передбачає приготування їжі в одному закладі, що швидко перевозиться на кілька шкіл в межах одного населеного пункту. У межах невеликої громади, міста чи селища можна забезпечувати за рахунок такої кухні близько півтори тисячі учнів;
- фабрика – передбачає приготування одразу 8-12 тис. порцій, які потім швидко охолоджують до 3 градусів та перевозять в інші заклади за 50 км.
У 2024 році коштом іноземних інвесторів планують у 17 громадах реалізувати 23 проєкти базової кухні. Також у 2 громадах запровадять 2 проєкти опорної кухні.